Jdi na obsah Jdi na menu
 


64.) 21.7.2018, 06:11 - Dopravní nehoda (železniční)

26. 7. 2018

Je sobota krátce po šesté hodině ráno a vedle železničního přejezdu za Újezdem u Chocně si poklidně leze šnek. Je na celodenním výletě od kopřivy k bodláku. Od severovýchodu se k němu blíží osobní automobil Škoda Felicie Combi v pokročilém stádiu koroze pilotovaný mladým řidičem. Šnek v panické hrůze zaleze do své boudy s pocitem, že je nesmrtelný. Pro tentokrát mu to vyšlo. Automobil ho minul. Dnes měl obrovské štěstí.

Ovšem takové štěstí již neměl řidič Felicie. Šneka sice minul, nikoliv však přijíždějící osobní vlak č. 5630 z Chocně do Týniště nad Orlicí. Přední částí vozu štrejchnul o lokomotivu, která nebohou Felicii lehce odhodila stranou až k důležité dopravní značce STOP. Dle jeho slov byl oslněn sluncem. Vzhledem k tomu, že přijížděl od severovýchodu, se tato skutečnost jeví jako reálná za předpoklaudu, že ho slunce oslnilo ve zpětném zrcátku a nebo ten den vycházelo na západě. Pro zasahující hasiče však nebyla tato sluneční anabáze nikterak důležitá.

V době našeho příjezdu se řidič nacházel již mimo vozidlo a bez zjevných známek zranění. V osobním vlaku cestoval kromě mašinfíry a průvodčí pouze jeden spící cestující, který jevil známky nepřítomnosti. Po tom co byl informován průvodčí o situaci se otočil na druhý bok a opětovně zahájil spánek. Nikdo z nich také neutrpěl žádné zranění. Členové jednotky provedli zabezpečení místa nehody, zabezpečení vozidla proti požáru a odpojili akumulátor neboť v přední části vozidla byla mimo jiné poškozena i elektroinstalace. Na místo dorazila také jednotka HZS Vysoké Mýto a drážní hasiči SŽDC Česká Třebová. Místo nehody bylo předáno jednotce HZS SŽDC a naše a vysokomýtská jednotka se vrátila na základnu. Šnek byl tou dobou již téměř o metr dál.

Technika JSDH Choceň:  TA 1 (Mitsubishi L200), TA 2 (Mercedes Benz)

Technika HZS Vysoké Mýto: RZA (Volkswagen), CAS 24 (Tatra 815)

Technika SŽDC Česká Třebová: CAS kdovíkolik na kdovínačem

 

 

Náhledy fotografií ze složky 64.) 21.7.2018 - DN