Jdi na obsah Jdi na menu
 


90.) 02.11.2017, 16:38 - Požár

Hoří! Hoří hoceňská hudebka „Hoblovaný hoboj“. Hluchoněmý harfista Hudec hýká hrůzou. Houslista Horáček hodil hasičák. Hrdina! Hladový harmonikář Hungerman hlodá hasičkou hadici, hubou. Hajzl! Hudebníkům hoří housle, harfy, harmonika. Hystericky halekají. Honí hasiče, hubují, hořekují, hulákají: „Haste honem, hybaj hovada!“ Hasiči hovno hasí .........

...... tentokrát ale nehledají hlavní hydrant. Mají zcela jiný důvod. Jedná se totiž o TAKTICKÉ CVIČENÍ a požár Základní umělecké školy v Chocni je naštěstí fingovaný. Na místo je svoláno celkem osm jednotek dobrovolných hasičů z přilehlého okolí (okrsek č. 18). Hlavním cílem cvičení je prověřit funkčnost svolávacího systému pomocí SMS, změřit dojezdové časy zasahujících jednotek, ale také nacvičit postup záchranných prací. Celý zásah probíhal takto:

V 16:37 je ředitelkou ZUŠ ohlášen požár stropní konstrukce v jedné z učeben. V 16:38 je událost oznámena krajským operačním střediskem v Pardubicích všem zúčastněným jednotkám. Ty v co nejkratším čase vyrážejí na místo události. V 16:40 provedli zaměstnanci ZUŠ evakuaci žáků všech tříd mimo objekt. V 16:42 přijíždí na místo první jednotka a návštěvníci místního hřbitova na kopci (jsou Dušičky) začínají sledovat modrobarevnou světelnou show v podání hasičských majáků. Celá hudebka je vzhůru nohama. Jednotka SDH Choceň, která to má „za rohem“, byla na místě první a ihned zahájila hasební práce (na sucho, bez vody!! – pozn. pro choceňskou informační službu). Pomocí dvou proudů hasila požár a dvěma dalšími proudy ochlazovala střešní konstrukci. Ostatní svolané jednotky byly použity k dálkové dopravě vody z řeky Tiché Orlice (k průběžnému doplňování cisteren). Po skončení zásahu bylo provedeno vyhodnocení a jednotky se vrátily domů.

 

Technika JSDH Choceň:  CAS 16 (Praga NTS),  CAS 30 (Tatra 815-7)

Technika JSDH Hemže:  DA (Volkswagen)

Technika JSDH Dvořisko:  DA (Ford Transit)

Technika JSDH Plchůvky:  DA (Fiat Scudo)

Technika JSDH Koldín:  DA (děda Robur)

Technika JSDH Nasavrky:  DA (babička Praga RN)

Technika JSDH Mostek:  DA (Tatra 805)

Technika JSDH Zářecká Lhota:  DA (Ford Transit)

 

 

Náhledy fotografií ze složky 90.) 02.11.2017 - Požár